2009. december 07.
vegetáriánus karácsonyi menü - céklás-csokoládés sütemény
már régóta izgatott a cékla süteményben való felhasználása. bár a zöldséges furcsán nézett rám, mikor kérdésére, hogy mi lesz ebből, őszintén válaszoltam, a gasztrománok nem csodálkoznak, hiszen a répatorta alapja is egy zöldség. a receptnél is a répatortát vettem alapul, csak kakaóporral, és csokoládéval egészítettem ki, valamint céklát és mandulát használtam a répa és dió helyett.
hozzávalók:
(4 személyre)
2 tojás
1/2 bögre olaj
1 bögre cukor (nádcukor)
1 bögre liszt
1-2 ek kakópor
50 g jó minőségű ( 70%-os) étcsokoládé robotgépben felaprítva
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1 1/2 bögre (nagy lyukon) reszelt cékla (1 nagyobb darab)
1/2 bögre durvára darált mandula
a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat).
egy nagy tálban elkezdtem 1 tojást összekeverni a cukor egy részével, majd folyamatos keverés közben hozzáadtam a másik tojást és a többi cukrot. utána hozzáöntöttem az olajat, és homogenizáltam. majd hozzáöntöttem a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, kevertem rajta néhányat, aztán a cékla, a mandula és a ledarált csokoládé következett. jól összedolgoztam a tésztát, majd 4 kivajazott, kilisztezett kisméretű 9 cm-es tortaformába öntöttem, és 20-25 percig sütöttem. akkor van kész, ha a beleszúrt villára semmi nem ragad rá.
fontosnak tartom megjegyezni, hogy ahány ház, annyi sütő. vagyis mindenképpen érdemes figyelni, hogy átsüljön a tészta (villapróba), de ne égjen meg a széle.
ha nincs kis tortaformánk, meg lehet sütni egyben is, akkor több időre lesz szüksége, kb. 40-50 percre.
narancskarikákkal nagyon finom!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.